Hoe het allemaal begon

Stichting Labourward is in 2015 opgericht toen verloskundige Heleen Hoek de nood zag op de afdeling verloskunde in het Central Hospital in Ghana, waar zij een aantal maanden vrijwilligerswerk deed.

Zij deelde haar belevenissen, de problemen en moeite die zij tegenkwam in haar werk met haar familie en vrienden. Het idee ontstond om geld en materiaal in te zamelen voor de ‘labourward’ ofwel de ‘verloskunde afdeling’ waar Heleen aan het werk was. Toen is met behulp van familie en vrienden deze stichting ontstaan.

Het doel van Stichting Labourward is dan ook het ondersteunen, verbeteren en veiliger maken van de zorg rondom de zwangerschap en de bevalling in het Central Hospital in Tamale en het Yendi Hospital in Yendi, in het noorden van Ghana.

 

Ondanks de verbeteringen in de zorg en dalende sterftecijfers van moeder en kind, sterven er nog steeds te veel vrouwen en kinderen rondom zwangerschap en geboorte.

Volgens het Ministry of Health is het sterftecijfer van vrouwen tijdens de bevalling gedaald van 740 doden per 100.000 bevallingen in 1990 naar 319 doden per 100.000 bevallingen in 2017. De zorg is dus zeker verbeterd, maar bij lange na nog niet genoeg. Zeker als je het vergelijkt met de zorg in Nederland, waar het sterftecijfer vanaf 2007 onder de 5 doden per 100.000 bevallingen ligt volgens het CBS.

Stichting Labourward helpt door het verschepen van allerlei soorten medische materialen en instrumenten en door kennis van verloskunde en geboortezorg te delen door samen te werken.